Sockerberoende


I dagens tidning kan vi läsa om en kvinna som besegrat sitt sockerberoende. Hon jämställer socker med alkohol och varnar för att potatis, pasta, frukt och bröd sorterar under begreppet sötsaker. En pastamåltid triggar igång sockerberoendet och därefter bara måste man äta smågodis.

Jag retar mig på att den är stora artikeln kommer på sidan 4-5 i en nyhetstidning. Det borde finnas en vetenskaplig förankring vid den här typen av artiklar. För just nu är inte forskarna överens om det finns något som heter sockerberoende och det tycker jag är viktigt att framhäva. Att smutskasta alla kolhydrater tycker jag är ett ännu större fel, det är inget fel på potatis, frukt och fiberrika spannmål.

Personligen tror jag att om man äter mycket sött så vänjer man sig med söt smak och vill fortsätta äta sött.  Däremot har jag svårt att jämföra sockerberoende med alkoholism för jag tror inte att en person som är sockerberoende vill hälla i sig rent socker utan att det är kombination av socker och fett som drar. Dessutom tror jag tarmbiotan spelar en stor roll för sötsuget. Det kommer säkert komma mycket intressant forskning inom det här området!

Socker har många negativa effekter på oss och sockret är en av de största bovarna till övervikt. Socker förknippas med känslor, vi firar med socker, tröstar oss med socker eller äter socker för att vi är uttråkade. Det i kombination med att socker (tillsatt socker) mättar dåligt och inte ger oss några vitaminer eller mineraler gör socker till något onödigt för oss människor. Men att jämställa socker med livsfarligt är en överdrift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *